مدت زمان و طول درمان ارتودنسی
همه ساله میلیونها نفر در سراسر جهان از مزایای درمان ارتودنسی بهره میگیرند. یکی از نخستین سوالاتی که هنگام تصمیمگیری درباره انجام ارتودنسی به ذهن ما خطور میکند این است که: "طول درمان ارتودنسی چقدر است؟" در ادامه با همراه باشید تا از مدت زمان ، مراحل ارتودنسی دندان و جزییات آن آگاهی یابید. طول درمان ارتودنسی برای تمام بیماران یکسان نیست؛ اصلاح بعضی مشکلات زمانبرتر است، ارتودنسی به طور متوسط حدود دو سال طول میکشد. با این حال متخصصین ارتودنسی میتوانند مشکلات متوسطتر را ظرف فقط شش ماه درمان کنند، حال آن که اصلاح مشکلات پیچیدهتر سه سال یا بیشتر طول میکشد. دندانپزشک بهترین و موثقترین منبع کسب اطلاعات درباره درمان ارتودنسی و مدت زمان آن است.
میانگین مدت زمان ارتودنسی
متوسط زمان ارتودنسی معمولاً 24 ماه است، اما گاهی به کوتاهی شش ماه و در موارد شدید طولانیتر از دو سال نیز میشود. سیم کشی کامل دندانها تا زمان رویش دندانهای دائمی شروع نمیشود. با این حال ارتودنسی کودکان سریعتر از ارتودنسی بزرگسالان به نتیجه میرسد؛ چون دهان، بافتها و استخوانهای نگهدارنده دندانها در سنین پایین هنوز در حال رشد است و بهتر خود را با تغییرات ایجاد شده در دهان وفق میدهد. درمان ارتودنسی برای حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است، بنابراین ارتودنسی صرف نظر از مدت زمان درمان باید انجام شود تا از بروز مشکلات جدیتر در آینده جلوگیری شود.
تعیین مدت زمان درمان
مدت زمان فعال سیمکشی دندان معمولاً شش ماه تا دو سال است، اما بعضی موارد به زمان کمتر یا بیشتری نیاز دارند. طول درمان به میزان رشد دهان و صورت بیمار، واکنش بیولوژیک به بریس، شدت مشکل و همکاری بیمار بستگی دارد. پیروی دقیق از توصیههای متخصص ارتودنسی و داشتن پشتکار و تعهد به درمان لازمه اتمام درمان در زمان تخمین شده است. طول واقعی درمان ارتودنسی با توجه به شرایط ویژه دهان و دندانهای هر بیمار و شدت نامرتبی دندانها در شروع درمان بستگی دارد. در ادامه عاملهای اصلی موثر در زمان ارتودنسی را بررسی میکنیم.
شدت مشکل
نوع بریس مورد استفاده عامل دیگری است که بر زمان درمان تاثیر میگذارد. برای مثال ارتودنسی فلزی قویترین نوع ارتودنسی است که برای اصلاح نامرتبی دندانها سریعتر و کارآمدتر است. از سوی دیگر ارتودنسی سرامیکی و دیگر بریسهای داخلی تاثیرگذاری کمتر دارند و به همین دلیل مدت بیشتری طول میکشد تا نتیجه دلخواه به دست آید. بنابراین نوع بریس عامل مهمی در تعیین مدت زمان درمان به شمار میرود.
سن بیمار
سن بیمار بر مدت زمان درمان اثر میگذارد. سن مناسب ارتودنسی، سنین پایین است. نوجوانان در سن رشد معمولاً سریعتر از بزرگسالانی به درمان واکنش میدهند که رشد آنها متوقف شده است و با مشکلاتی مانند به هم فشردگی و شلوغی دندانها مواجه هستند. عامل دیگر انجام دادن ارتودنسی پیشگیری است. متخصص ارتودنسی در بعضی موارد توصیه میکند که درمانی دو مرحلهای به منظور اصلاح طرح لبخند بیمار انجام شود. ارتودنسی پیشگیری با آماده کردن دهان باعث میشود که در سالهای آتی بهتر به درمان واکنش نشان دهد.
بهداشت دهان و دندان
بهداشت دهان و دندان برای بزرگسالان بسیار مهم است، چون در سنین بالاتر احتمال ابتلا به بیماریهای لثه بیشتر است. کشیدن نخ دندان و مسواک زدن روزانه درمان ارتودنسی را تسریع میکند. اگر بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی به خوبی رعایت نشود، مدت زمان ارتودنسی بیشتر میشود. التهاب، بیماری لثه و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان درمان ارتودنسی را مختل میکند.
همکاری
مهمترین عامل تعیین کننده طول ارتودنسی خود بیمار است. بیمار موظف است که به خوبی از بریس و وسایل ارتودنسی نگهداری کند و به دقت از تمام دستورات متخصص ارتودنسی پیروی کند؛ یعنی توصیههای غذایی را رعایت کند، دو بار در روز مسواک بزند و نخ بکشد و در زمانهای تعیین شده برای ویزیت به کلینیک مراجعه کند تا متخصص بتواند بهترین مراقبت را به عمل آورد و لبخندی زیبا خلق کند. به خاطر بسپارید که ارتودنسی یک کار گروهی است. رعایت بهداشت دهان و دندان و همکاری بیمار درمان را سریعتر میکند.
چه مدت باید از نگهدارندههای ارتودنسی استفاده کرد؟
پس از اتمام دوره فعال درمان باید مدتی از پلاکهای متحرک نگهدارنده یا رتینر استفاده کند. بیمار باید یک تا سه ماه پس از درمان از پلاک متحرک استفاده کند، پس از آن تا چند ماه دیگر نیز پلاک را فقط شبها در دهان بگذارد و در نهایت کافی است هفتهای یک یا دو شب از پلاک استفاده کند. کاربرد هفتهای یک یا دو شب نگهدارنده باید تا هر زمان ممکن ادامه یابد. به بیان دیگر تا زمانی که بخواهید زیبایی لبخند و دندانهای خود را نگه دارید، باید نگه دارنده را در دهان نگه دارید. این درمان "نگهداری طولانی مدت" نام دارد و باید تا زمانی که امکان آن وجود دارد ادامه یابد.