درمان تنفس دهانی کودکان با ارتودنسی
بیشتر افراد اغلب فکر نمیکنند که چگونه و به چه اندازه نفس میکشند. افراد معمولاً از طریق بینی نفس میکشند که باعث میشود مسیرهای هوایی بینی، هوای وارد شده را گرم و مرطوب کند.
با این حال، برخی افراد در بیشتر مواقع از طریق دهان خود نفس میکشند. این عمل، تنفس دهانی نامیده میشوند. برخی افراد تقریباً همیشه از طریق دهان تنفس میکنند در حالی که برخی دیگر به دلیل وجود بعضی بیماریها مانند آپنه تنفسی تنها در هنگام شب عمدتاً از راه دهان نفس میکشند. اکنون شواهدی به دست آمده است که نشان میدهد درمانهای ارتودنسی میتوانند مشکلات دیگری را به غیر از مالاکلوژنها و مشکلات فک نیز برطرف سازند و دیگر مشکلات سلامتی را نیز بهبود بخشند.
بیشتر متخصصین ارتودنسی به دنبال یافتن ارتباط بین رشد جمجمهای و چهرهای و رشد مسیرهای هوایی هستند و میخواهند بدانند چگونه ارتودنسی میتواند این مشکلات را بهبود دهد. تحقیقات نشان میدهد که گرفتگی مسیرهای هوایی در تنفس اختلال ایجاد میکنند. نقص تنفسی به مدت طولانی میتواند به ناهنجاریهای جمجمهای و چهرهای، مال اکلوژن و تغییر شکل فک منجر شود.
علل
برخی مشکلات سلامتی و عوامل خطرساط میتوانند تنفس دهانی را در پی داشته باشند. برخی از این موارد عبارتند از:
- آلرژی
- آسم
- سرماخوردگی مزمن
- انحراف دیواره بینی
- بزرگ شدن لوزهها و آدنوئیدها
- سابقه مکیدن انگشت یا مکیدن شست
- پولیپ سینوسی
- ناهنجاریهای مادرزادی مانند آترزی کوآن (بسته بودن انتهای بینی)، کام شکافدار یا سندروم پیر روبین
دیگر دلایل تنفس دهانی عبارت است از گرفتگی زبان، که در آن زبان بیش از حد معمول در دهان گیر میکند. گرفتگی زبان ممکن است باعث شود فرد در حرکت دادن زبان مشکل داشته باشد.
بزرگسالانی که سابقه آپنه تنفسی دارند ممکن است احساس کنند علائمشان با تنفس دهانی بدتر میشود. تنفس دهانی مزمن میتواند باعث شود فردی که دچار آپنه تنفسی است، فک و دهان خود را در موقعیتی قرار دهد که برای تنفس مناسب نیست. در نتیجه آنها ممکن است در تنفس دچار سختی شوند و خواب شبانه مناسبی نداشته باشند.
مشکلات تنفس دهانی
برخی والدین ممکن است ندانند اگر کودک آنها از طریق دهان نفس بکشد یا از طریق بینی چه تفاوتی ایجاد خواهد شد. تنفس دهانی مزمن به ناهنجاریهای دهانی و اسکلتی در کودکان در حال رشد منجر میشود. برخی از این تغییرات نامطلوب عبارتند از رشد بیش از حد دندان آسیا و چرخش فک پایین. تنفس دهانی طولانی مدت میتواند باعث شود صورت افراد کشیده شود(که تحت عنوان سندروم چهره کشیده شناخته میشود) و فک پایینی در موقعیت غیر طبیعی قرار میگیرد.
این مسائل میتوانند باعث بروز مشکلاتی شوند. پایین بودن موقعیت زبان اغلب از اثرات جانبی تنفس دهانی میباشد و میتواند باعث شود فک پایینی باریک شود و به خوبی رشد نکند.
راه حل ارتودنسی
ارتودنسی میتواند به بهبود مسیرهای هوایی و تنفس کمک کند. تنفس دهانی در کودکان اگر به موقع تشخیص داده شود درمان میشود. این یکی از دلایلی است که توصیه میشود کودکان در سن هفت سالگی از لحاظ ارتودنسی معاینه و ارزیابی شوند. اغلب، در این سن هیچ اقدام درمانی لازم نیست اما اگر چنین مشکلاتی مانند تنفس دهانی توسط متخصص ارتودنسی تشخیص داده شود میتواند درمانهای پیشگیری کننده را برای جلوگیری از مشکلات رشد جمجمهای و چهرهای انجام دهد. درمان ممکن است شامل استفاده از ابزارهایی برای وسیع کردن فک باشد. این کار باعث میشود دهان عریضتر شود و سینوسها باز شوند که این امر به آسانتر شدن تنفس از طریق بینی برای کودک میانجامد.